"Het gaf me een ontzettende kick om er weer te staan"
Marnix Engels over het delen van zijn ondernemers-ervaring met DGA's
"Als je het overzicht weer terugkrijgt kom je altijd goed uit"
Eric van Nooten over helderheid van financiële rapportage
"En dan wordt het opeens duidelijk hoe belangrijk een online personal brand is"
Floris ten Kate over de slag die 50+ers maken om nieuwe onlinekansen te pakken
previous arrow
next arrow
Slider

Blijft jouw kantoor aantrekkelijk voor juridisch talent?

Coaching betere cultuur bevordert werkplezier juridisch talent

Coaching betere cultuur bevordert werkplezier juridisch talent

‘De war for talent verbreedt zich’; zo blijkt in een artikel in het blad Mr. dat een rondetafelgesprek tussen topkantoren beschrijft. De juridische dienstverlening staat aan de vooravond van grote veranderingen. ‘Hoe stuur je een kantoor in zo’n klimaat de goede richting op?’

Twee quotes uit dit artikel:

‘Wij hebben daarom naast de klassieke partnerroute meerdere trajecten geïntroduceerd om tegemoet te komen aan de nieuwe generaties topjuristen. Meer op de inhoud gericht bijvoorbeeld, met verschillende keuzes qua carrière, want partner worden is allang niet meer heilig’, aldus Mark Kater, bestuurslid bij AKD.

‘Het is belangrijker geworden de goede mensen binnen te halen’ en ‘de grootste verandering (in businessmodel) is echter de wens van de jongere medewerkers zelf: die willen echt niet allemaal partner worden en hebben een kortere horizon. Voordat ze echt goed ingewerkt zijn, kunnen ze al een ander pad inslaan. Wat wij als kantoor kunnen doen, is mensen zo goed mogelijk opleiden en zo vroeg mogelijk boeiend werk geven.’


Enkele feiten

 • Feit is dat de arbeidsmarkt in de juridische dienstverlening verandert, zo blijkt uit arbeidsmarktspecials in het notariaat, de advocatuur en de fiscale adviespraktijk;
 • dat de nieuwe generatie juristen andere waarden, normen en wensen heeft;
 • en dat veel van deze nieuwe generatie juristen daarom het vak verlaten of ziek worden.


Hoe ga je hier als kantoor/maatschap/bestuur mee om?

Het is voor een juridische werkgever zaak dat je in je personeelsbeleid voor 2020, oog hebt voor de trends die spelen in de markt. In mijn optiek zul je daarom aandacht moeten besteden aan de hierna genoemde 5 punten. Maar belangrijker nog is deze tip: zorg dat die punten inhoudelijk worden vormgegeven. Geef het handen en voeten in de praktijk van alledag. Ga ermee aan de slag. Het jaar 2020 is pas net begonnen. En als je er door je drukke praktijk of om andere redenen niet aan toekomt, ga dan met iemand samenwerken of huur iemand in die je daarbij kan ondersteunen.

 • Start with why: stel jezelf de vraag waarom je graag wilt dat deze medewerker bij je werkt (en blijft werken). Wat zie jij als zijn of haar toegevoegde waarde? En stel deze vraag ook aan de medewerker: waarom wil hij of zij graag bij jou/jouw kantoor werken? Wat ziet hij of zij als zijn of haar toegevoegde waarde? 
 • Besteed aandacht aan duurzame inzetbaarheid: voorkom dat duurbetaalde juridische krachten uitvallen door werkdruk en stress. Hierdoor bespaar je niet alleen de kosten door uitval bij ziekte, maar ook de daarmee gepaard gaande overige kosten.
 • Maak tijd voor loopbaan- en persoonlijke ontwikkeling: in welke (levens)fase zit een jurist? Houd hier rekening mee in de ontwikkeling die je voorziet voor deze jurist. Maak samen een op maat gesneden (persoonlijk) ontwikkelingsplan. Zo geef je meteen ook toekomstperspectief en maak je dat inzichtelijk en bespreekbaar.
 • Denk na over ‘generatiemanagement’: als je kijkt naar de toekomst van je kantoor is het, behalve oog te hebben voor de levensfase, essentieel om aandacht te besteden aan de vraag: hoe ga ik om met de nieuwe generatie juristen. Deze juristen, ofwel de ‘happy holics die het niet meer voor de poen doen’, vinden een prettige werksfeer belangrijker dan een bonus en blinkende leaseauto. (Uit het boek: ‘Happy Holics, leidinggeven aan mensen die het niet doen voor de poen’ door Itamar Sharon).
 • Zorg dat je als kantoor aantrekkelijk blijft voor jonge juristen en ga hierover vooral met hen in gesprek. De ‘moderne’ medewerker is bijvoorbeeld op zoek naar autonomie, binding en competentieontwikkeling. Dat vereist een andere vorm van/manier van leidinggeven en begeleiding dan nu vaak gebeurt op de meeste kantoren.


Kantoorcultuur alles bepalend

 • Investeer vooral tijd en aandacht aan de menselijke aspecten; de behoeften die spelen binnen je eigen kantoor. Sfeer en collegialiteit zijn de hoofdredenen waarom iemand gaat of blijft. Je kunt niet bepalen of juristen bij je willen blijven werken. Dat kunnen zij alleen zelf. Het enige dat je als werkgever kunt doen, is een zodanige sfeer en omstandigheden creëren dat mensen bij je willen blijven werken.
 • Richt je pijlen niet alleen op je klanten, maar ook op je medewerkers. Denk niet: wat als we investeren in onze mensen en ze vertrekken? Focus op wat je wél wilt bereiken, want: ‘wat als je niet investeert in je mensen en ze blijven…’
 • Als je oog hebt voor de mens achter de meester kun je, kijkend naar iemands persoonlijke drijfveren, kwaliteiten en skills, inspelen op de trends die spelen in de juridische arbeidsmarkt. Zo behaal je meer resultaat met dezelfde mensen, voorkom je uitval en vertrek en kun je de toekomst van je kantoor veiligstellen!

Wil je meer informatie of een op jouw kantoor toegespitst strategisch personeelsplan? Met de juiste persoon op de juiste plek? Zodat je mensen weet te binden en boeien aan je kantoor? Dan hoor ik het graag. Neem contact op met 0653 602424, via deze website, of nodig me uit op LinkedIn onder vermelding van ”B4BCoaching & Investments”.

Over Tamara Willemse – Swagemakers

tamara willemse juristencoach en ondernemerscoach bij b4b
mr Tamara Willemse – Swagemakers, Ondernemerscoach juridische dienstverlening | Boardroom counseling notariaat & advocatuur | B4B Coaching | Spreker

Ik ben gesprekspartner voor ondernemers in de juridische dienstverlening (met name advocatuur en notariaat) op het gebied van strategisch personeelsmanagement. Heb je de juiste medewerker op de juiste plek, kan iedereen excelleren in zijn/haar talent en hoe kun je als werkgever dat talent binden aan je kantoor? Dat zijn de vraagstukken waar ik in ondersteun.

Combinatie van Coach en Jurist
Als voormalig jurist en coach met de nodige ervaring, sta ik met het ene been in het coach vak en met het andere been in het juridische vak. De cultuur, werkdruk en werkwijze in de juridische sector zijn mij met de paplepel ingegoten. In de afgelopen jaren heb ik mij ontwikkeld als coach, trainer en adviseur.

Ontwikkelingen op het gebied van coaching vertaal ik naar het juridische vak en ontwikkelingen die spelen in de juridische dienstverlening help ik oplossen met coaching tools. Ik ben opgeleid als jurist (Nederlands recht en Notarieel recht) en professioneel coach en combineer deze vakgebieden in mijn werk, ook als businesscoach of ondernemerscoach.