"Het gaf me een ontzettende kick om er weer te staan"
Marnix Engels over het delen van zijn ondernemers-ervaring met DGA's
"Als je het overzicht weer terugkrijgt kom je altijd goed uit"
Eric van Nooten over helderheid van financiële rapportage
"En dan wordt het opeens duidelijk hoe belangrijk een online personal brand is"
Floris ten Kate over de slag die 50+ers maken om nieuwe onlinekansen te pakken
previous arrow
next arrow
Slider

Een goed Jaargesprek…

jaargesprek

Bij veel bedrijven is het einde van het jaar weer tijd voor de Jaargesprekken. Voor mij als (interim)leidinggevende, als ik het voorgeschreven formulier van mijn huidige opdrachtgever eens bekijk, wordt een jaar- of functioneringsgesprek verwacht waarin we terug- en vooruitkijken, waar afspraken kunnen worden gemaakt en vastgelegd, waar ambities op tafel kunnen komen, waar we stil kunnen staan bij de balans tussen werkbelasting en privéleven en meer van dit soort zaken. Een “goed gesprek” waar we beiden wat aan hebben.

Het jaargesprek wordt niet als positief ervaren

Maar steeds meer voel ik in mij verzet opkomen tegen deze gesprekken. En ook merk ik dat ook voor veel van mijn medewerkers het functioneringsgesprek helemaal niet als positief ervaren wordt. Per definitie is dit ‘goede gesprek’ al niet gelijkwaardig: tussen leidinggevende en medewerker bestaat nu eenmaal een machtsverhouding of we dat nu willen of niet.

Ik wil gewoon mijn werk doen

Een van mijn medewerkers verzuchtte dat in het jaargesprek ook altijd ter sprake kwam dat je je moet ontwikkelen. Ze zei: “Ik wil gewoon m’n werk doen. Ik heb het naar m’n zin in deze baan.  Ik kom elke dag met plezier naar m’n werk en wil dat gewoon blijven doen tot aan mijn pensioen”.

“Waarom moet ik m’n talenten meer benutten? Ik benut ze al. En waarom mag ik niet gewoon tevreden zijn met het werk wat ik doe?”.

Jaargesprek kan veranderende wereld niet bijbenen

Ik kon haar geen ongelijk geven. Want hoeveel gesprekken heb ik niet langs deze lijnen gevoerd. Moeizame gesprekken omdat talenten al benut waren, stippen al lang op de horizon waren gezet, opleidingen al afgerond. Daar hadden we geen jaargesprek voor nodig gehad, dat hadden we al lang geregeld! Want de wereld verandert nu zo snel, dat een jaargesprek dat niet meer kan bijbenen. De toekomst is aan platte, wendbare organisaties.

Veroordelingsgesprek

Of een jaargesprek wordt vooral benut om de niet zo positieve zaken te bespreken. Die lastige onderwerpen worden dan helaas niet gedurende het jaar al aangekaart zodat aan het einde van het jaar het goede gesprek ineens een ‘veroordelingsgesprek’ wordt zoals onlangs in een artikel in de Volkrant[1] al werd betoogd.

Volgens Kilian Wawoe, organisatiepsycholoog aan de Vrije Universiteit, zijn jaargesprekken

  • Tijdrovend,
  • Duur,
  • Volkomen ongeschikt voor de moderne werkomgeving
  • En is het de hoogste tijd om ze af te schaffen.

Maar hoe dan wel?

Bij organisaties die het jaargesprek (ofwel performance management) hebben afgeschaft komen de volgende oplossingen langs:

  • een coachend proces van maken met 2 wekelijks korte gesprekken
  • allerlei vormen van zelfsturing en zelforganisatie bijvoorbeeld het initiatief voor een gesprek bij de medewerker laten
  • stoppen met ‘performance management’ zodat het (jaar) gesprek wordt losgekoppeld van de beloning 

Maar er is vast veel meer en daar zou ik graag met jou een goed gesprek over hebben. Ik sta open voor suggesties….

Monique van den Berg

Ik ben Gesprekspartner voor ondernemers, adviseur voor leiderschap vraagstukken. Theorie is de basis, maar juist mijn ruime praktijkervaring samen met mijn netwerk maakt dat ik ondernemers en teams echt kan helpen meer effectief te zijn. Persoonlijk leiderschap speelt een grote rol in zowel mijn privé als in mijn zakelijk leven. Ik heb veel ervaring als manager van teams. Dit heb ik bij bedrijven in verschillende sectoren gedaan. Het accent lag hier vaak op begeleiding van de teams bij verander- of verbetertrajecten. Ik ben opgeleid als jurist en psycholoog en combineer beide vakgebieden in mijn werk, ook als businesscoach of ondernemerscoach.

Ben jij ondernemer en kun je wat externe input op dit vlak gebruiken? Dan deel ik mijn ervaringen graag met je! Neem contact op met 0653 602424, via deze website of nodig me uit op LinkedIn onder vermelding van B4BCoaching & Investments.


[1] Veroordelingsgesprek, column van Margriet Oostveen in de Volkskrant van 9 december 2019