"Het gaf me een ontzettende kick om er weer te staan"
Marnix Engels over het delen van zijn ondernemers-ervaring met DGA's
"Als je het overzicht weer terugkrijgt kom je altijd goed uit"
Eric van Nooten over helderheid van financiële rapportage
"En dan wordt het opeens duidelijk hoe belangrijk een online personal brand is"
Floris ten Kate over de slag die 50+ers maken om nieuwe onlinekansen te pakken
previous arrow
next arrow
Slider

Energietransitie is kans voor installatiebranche. Hoe pak je dat op?

energietransitie uitdaging installatiebranche

De omslag die Nederland nu maakt van fossiele energiebronnen naar duurzame bronnen, biedt een spectrum aan nieuwe mogelijkheden voor ondernemers. De energietransitie vraagt om nieuwe high-end innovatieve oplossingen in sectoren als de infrastructuur, transportsector en de bouw en is daarmee een kans voor de installatiebranche. Maar hoe ga je daar als ervaren ondernemer/installateur mee om? Pak je de nieuwe marktkansen nu al? Of loop je te ver voor de troepen uit? En wat gebeurt er als je op dezelfde weg verder gaat?

 Wind uit andere hoek

Ondanks de recente Stikstof problematiek voor bouwers, boeren en grondbedrijven, ziet de toekomst van de installatiebranche er rooskleurig uit. Het aandeel van installatietechniek in woningbouw, utiliteitsbouw, infratechniek en industrie wordt steeds groter. Het aandeel van de installatiebranche in deze sectoren neemt al jaren toe en ligt inmiddels in veel gevallen boven de 50%. Maar nieuwe ontwikkelingen vragen ook om nieuwe mensen en nieuwe product/marktconcepten. Misschien wel om een ‘’nieuw bedrijf’’…

Nieuwe installatievraagstukken vragen om nieuwe input

Al die nieuwe ontwikkelingen hebben ook consequenties voor de werkgelegenheid. De komende drie jaar groeit het aantal banen in de sector jaarlijks met 1,5%. Tegelijkertijd onderkennen we dat de branche zelf sterk aan het vergrijzen is. Dat is een knelpunt. Maar des te meer een reden om de vernieuwing te om-armen. Want wat denk je zelf? De nieuwe generatie technici die de markt betreedt, komt die af op een bedrijf waar oude problemen moeten worden opgelost? Of gaan die aan de slag bij de innovatieve installateur waar juist nieuwe creatieve en uitdagende oplossingen moeten worden uitgedacht en waar met de meest recente technologie gewerkt wordt?

Resultaat op basis van innovatie en ondernemersgeest

Zelf heeft nieuwe techniek op het snijvlak van techniek en verkoop mij altijd geboeid. Want wat is er mooier om een succesvol product voor een interessante markt te ontwikkelen? Zelf deed ik dat in 1995 met de oprichting van Techneco; een bedrijf gebouwd op de visie dat hoogwaardige technische innovatieve oplossingen de bijdrage leveren aan een duurzame toekomst. In 2008 ontwikkelden wij de eerste hybride warmtepomp om vervolgens de eerste zelf ontwikkelde combiwarmtepomp op de Nederlandse markt te introduceren. Wij groeiden van 1 fte in 1995 naar 65 medewerkers in 2019. Het succes dat gebaseerd is op innovatie en ondernemersgeest, dat we met z’n allen behaalden, trok de aandacht van o.a. Remeha. Daarmee stelden we de toekomst voor verdere groei en werkgelegenheid veilig en maakten we Techneco futureproof.

Bestaande organisatie resetten

En natuurlijk was ik niet belast met de last van een bestaande organisatie; ik kon van scratch af aan beginnen en bouwen. Dat is heel wat anders dan ‘’een installatiebedrijf opnieuw uitvinden’’. Want dat is toch wat in veel gevallen nu aan de orde zal zijn. Ik ben van mening dat deze nieuwe uitdagingen op het gebied van innovatie en milieu een fantastisch en stabiel platform bieden om je onderneming opnieuw op te bouwen. Of sterker nog opnieuw uit te vinden. Met alle uitdagingen die dat met zich meebrengt.

Dat heeft consequenties:

  • Je bedrijf wordt aantrekkelijker voor alle stakeholders
  • Nieuw technisch talent dient zich eerder aan
  • Innovatieve uitstraling nodigt klanten uit om met jou zaken te doen
  • Omzet en winstverhoging, als je het verstandig doet
  • Met de nieuwe groeikansen maak je je bedrijf future proof.

Energietransitie is kans voor installatiebranche.

Over Pieter van Alphen

Ondernemerscoach Pieter van Alphen, als het gaat om Duurzaamheid, Innovatie, Sales & Marketing en Technologie.

Als je je plezier hebt in je werk en als je daarmee ook kunt bijdragen aan de maatschappij en specifiek aan de energievraagstukken van deze tijd, dan kan ik daar niet anders dan dankbaar voor zijn. Met de onderscheiding Officier in de Orde van Oranje Nassau werd dit in 2018 bekroond. Deze Koninklijke onderscheiding mocht ik ontvangen voor werk in de warmtepompbranche, de ontwikkeling van duurzame energie in Nederland en verschillende maatschappelijke functies. Een daarvan is die van Voorzitter van de Raad van Toezicht van de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH). Zij komt op voor een duurzame samenleving en richt zich op de natuur en het milieu in Zuid-Holland. Dit doen wij samen met circa 300 lokale en regionale organisaties. Zo werken wij samen aan een mooi en duurzaam Zuid-Holland. Komend jaar wil ik graag mijn kennis, netwerk en ervaring inzetten als ondernemerscoach of businesscoach op het gebied van energietransitie.

Wil je eens van gedachte wisselen over jouw bedrijf, de energietransitie en welke kansen dat schept? Neem contact op met 0653 602424, via deze website, of nodig me uit op LinkedIn onder vermelding van ”B4BCoaching & Investments”.