"Het gaf me een ontzettende kick om er weer te staan"
Marnix Engels over het delen van zijn ondernemers-ervaring met DGA's
"Als je het overzicht weer terugkrijgt kom je altijd goed uit"
Eric van Nooten over helderheid van financiële rapportage
"En dan wordt het opeens duidelijk hoe belangrijk een online personal brand is"
Floris ten Kate over de slag die 50+ers maken om nieuwe onlinekansen te pakken
previous arrow
next arrow
Slider

Specifiek op zoek naar vrouwelijk personeel? Pas dan ook je vacatureteksten daarop aan.

werving vrouwen

Amazone.com kwam er na twee jaar achter dat de Artificial Intelligence -gedreven software die ze gebruikten om binnenkomende cv’s te scannen, stelselmatig vrouwelijke reacties negeerde. En dat terwijl het bedrijf juist op zoek was naar meer vrouwelijke kandidaten om zo meer evenwicht in het team aan te brengen. Niet erg effectief dus. Maar hoe pak je dit dan wel aan? Met alleen m/v boven de vacaturetekst kom je er dan niet.

Verschil moet er zijn

Dat we als mensen van elkaar verschillen is maar goed ook. Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat we juist dankzij die verschillen samen meer tot stand kunnen brengen! Gelukkig beginnen ook steeds meer bedrijven dat echt in te zien en wordt er serieus gestreefd naar meer diversiteit binnen teams. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Dan is men bijvoorbeeld op zoek naar meer vrouwen in het team, maar blijken er alleen maar mannen op de vacature te reageren. Hoe los je dit op?

Een boodschap die aanzet tot actie

  • Om mensen aan te zetten tot actie, moeten ze zich aangesproken voelen. Dus wil je dat jouw doelgroep jouw dienst of product gaat kopen? Zorg dan voor copy waarin duidelijk staat wat jouw product of dienst voor je lezers kan betekenen.
  • Mik je op meer merkbekendheid? Schrijf dan inspirerende content die je lezers aanzet om je merk te volgen.
  • Of wil je bij een vacature dus meer reacties van vrouwelijke kandidaten? Schrijf dan ook specifiek voor vrouwen. Want met alleen m/v boven de vacaturetekst kom je er dan niet.

Hoewel er nog veel meer onderzoek op dit vlak gaande is, noemde wetenschappelijk onderzoeker Marijke Naezer al in 2007 verschillende aandachtspunten voor vacatureteksten die specifiek voor vrouwen waren bedoeld. Uiteraard zette ze hier de nodige kanttekeningen bij die gelden bij stereotyperingen maar denk bijvoorbeeld aan de volgende punten:

Functie-eisen:

  • Vrouwen reageren vaak pas op een vacature als ze aan alle eisen denken te voldoen; mannen gaan er sneller vanuit dat kwalificaties waaraan ze niet voldoen in de praktijk wel opgevangen kunnen worden.
  • Om vrouwen aan te spreken is het dus raadzaam expliciet iets op te nemen over on-the-job training.

Aanbod:

  • Voor mannen zijn promotiemogelijkheden vaak een doorslaggevende factor.
  • Vrouwen vinden vooral de aard van het bedrijf belangrijk. Neem hier dus iets over op in je vacaturetekst.

Gevraagde kwaliteiten:

Veelgevraagde kwaliteiten, zoals assertiviteit en een competitieve instelling, zijn kwaliteiten die door mannen positief gewaardeerd worden en door vrouwen negatief. Nogmaals, deze generaliserende stelling vraagt om nuance voor toepassing in de praktijk, maar het komt er vaak wel op neer dat vrouwen zichzelf deze eigenschappen minder snel toeschrijven. Hierdoor voelen ze zich mogelijk niet aangesproken door de vacature. Toch iets om op z’n minst mee rekening te houden.

Stijl:

Niet alleen de inhoud van vacatureteksten kent een genderlading; ook de stijl kan mannelijk of vrouwelijk zijn.

  • Advertenties met vrouwelijk taalgebruik zijn bijvoorbeeld persoonlijk, direct en levendig. Ze hebben een duidelijk uitnodigende stijl.
  • Mannelijk taalgebruik daarentegen houdt de lezer meer op afstand, door deze niet direct aan te spreken en door het gebruik van formelere woorden. Er wordt bij dit soort advertenties niet gestreefd naar het creëren van een relatie tussen zender en ontvanger.

Loop je vacaturetekst dus expliciet op deze punten na als je de kans op reacties van vrouwelijke kandidaten wilt vergroten.

Geen eenheidsworst

Mijn advies is dus: wil je echt een specifieke doelgroep bereiken? Schrijf er dan ook naar. En maak je je nu zorgen over het extra werk dat dit met zich meebrengt? Bedenk dan hoeveel tijd het kost om reacties te krijgen van kandidaten die je maar niet weet te bereiken.

Eenzelfde gedachtelijn geldt ook voor het bereiken van doelgroepen in andere taal- of cultuurgebieden. In een volgend blog vertel ik daar graag meer over.

Bronnen:

https://www.reuters.com/article/us-amazon-com-jobs-automation-insight/amazon-scraps-secret-ai-recruiting-tool-that-showed-bias-against-women-idUSKCN1MK08G

Naezer, M. (2007). Vrouwentaal/Mannentaal, wat is normaal?

Over Eveline van Sandick

eveline van sandick partnercoach b4bcoaching
CEO en Founder van Attached – language intelligence. Wij helpen u uw doelgroep zowel in het hoofd als het hart te raken, ongeacht de taal die u gebruikt of het platform waarop u communiceert.

Na verschillende studie- en werkervaringen in binnen- en buitenland heb ik in 2000 mijn bedrijf Attached opgericht. Dankzij de vertaal- en schrijfdiensten die Attached in meer dan 35 talen levert, zorgt ons Attached-team ervoor dat klanten hun doelgroepen echt bereiken en zo lokaal én internationaal kunnen groeien. Naast de inhoudelijke kennis die hierbij komt kijken, heb ik als ondernemer inmiddels ook bijna 20 jaar ervaring in business development, organisatiemanagement en team performance. Ben jij ook ondernemer en kun je wat externe input op deze vlakken gebruiken? Dan deel ik vanuit mijn rol van ondernemerscoach of businesscoach mijn ervaringen graag met je!

Neem contact op met 0653 602424, via deze website of nodig me uit op LinkedIn onder vermelding van B4BCoaching & Investments.